Friss, üdítő és igencsak zamatos leves születhet .
Ha növényi főzőkrémet illetve zabpehely lisztet használsz, glutén és laktózmentesen is elkészítheted.

Ha szereted a csípős ízeket, akkor ez neked való gyors egytál étel. Ráadásul sok edény sem kell hozzá.
Hozzávalók
A leveshez:
2 db sárgarépa
2 db fehérrépa
1 karalábé
1 fej hagyma
1 evőkanál olaj
3 babérlevél
1 liter sonkalé
200 ml tejszín / főzőkrém
A gombóchoz:
3 db krumpli
2 db főtt tojás
1 db tojás
2 – 3 szelet füstölt főtt sonka
4 evőkanál zabpehely liszt / normál liszt
4 – 5 teáskanál reszelt torma
1 teáskanál zsír
őrölt bors lehetőleg friss
1 liter sonkalé
Elkészítés

Letölthető receptlap
Lépés
A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, és kevés vízben puhára főzzük.
2. lépés
A megtisztított sárgarépát, fehérrépát, karalábét, hagymát felkockázzuk és olajon, enyhén megpirítjuk, majd fedő alatt 15 perc alatt puhára pároljuk.
3. lépés
Felöntjük 1 liter sonkalével, amit vízzel hígíthatunk, beletesszük a babérlevet és jól összeforraljuk.
4. lépés
A krumplit jól lecsepegtetjük, összetörjük, elkeverjük a zsírral, 1 tojás sárgájával, liszttel. Majd hozzákeverjük a nagyon apróra vágott főtt tojást, és sonkát.
5. lépés
Vizes kézzel kis gombócokat formázunk, és belefőzzük a levesbe.
6. lépés
Végül hozzáadjuk a reszelt tormát, tejszínt és összeforraljuk.